lørdag 10. desember 2016

SALIG

av Pål Samuelsson
Hva er den perfekte bilen for deg? Kanskje en stasjonsvogn med litt plass? Firehjulstrekk og fremkommelighet? Du liker vel sannsynligvis også litt motor og respons, siden du har forvillet deg inn på denne siden …? Kanskje litt lyd …? Utseende, spiller det noen rolle? Selvsagt. Finnes det en med alt?
I mine øyne et av verdens vakreste design.

Uhelbredelig kjøresykdom
Vi som er smittet av den uhelbredelige sykdommen insanabilis cursus morbus (uhelbredelig kjøresykdom), vet at verden er full av biler som inviterer til kompromisser. For hvis jeg skriver SUV, tenker du ikke automatisk på kurve-kjøring, stivt understell og lavt tyngdepunkt. Sett deg inn i en BMW M3 så tar du øyeblikkelig poenget. Hvis jeg slenger ut bokstavene STV, vedder jeg på at du tenker V70, familie, tur, hund, IKEA, og kanskje litt traust og kjedelig. Coupé? Hvilke assosiasjoner melder seg? To eller fire seter, tupé, pensjon(?), prostata, trangt, lavt tyngdepunkt, tre-interiør, uaktuell som familiebil etc. Hva med MPV? Bleier, fotballtrening, husbanklån, studielån, billån, lån generelt, praktisk, skyvedør, men ofte kjedelig og full av flekker i setene … Slik kan vi fortsette …

Vakre detaljer som gir et potent uttrykk. VRSen i bakgrunnen blir "snill gutt..."
For bil handler ofte om livsfaser og behov, som skifter etter hvor i livet du er. Men vi med langt fremskredet uhelbredelig kjøresykdom, får en ekstra utfordring når vi skal kombinere bil med «up & go» og tre barnestoler på tvers, eller SUV med kun 163hester og lange fjører … Vi vil jo ha alt det andre også; kjøreglede, respons, kurver, lyd, eksos-stusser, moment, design, X-faktoren, riktig «attityde», noen som snur seg etter oss (av og til i hvert fall…) etc.
Drømme-logo og verdens vakreste speil.
Audi S6 er etter min mening kanskje det nærmeste du kommer den komplette serieproduserte bilen, hvis du er middels, eller alvorlig rammet av uhelbredelig kjøresykdom. Den har selvsagt én hake, og det er prisen. Men hvis du ikke MÅ ha ny, kan du nå spare over 500.000 kr på å kjøpe en fra 2013 med kun 40.000 km. Men poenget er, hvis du har råd, passer bilen til absolutt alle formål, alle livets faser, og den kan så godt som eliminere alle symptomer hos en kamerat med svært alvorlig uhelbredelig kjøresykdom. S6 beviser langt på vei at det går an å ha et velfungerende liv, selv for de hardest rammede, og det rapporteres faktisk om at sengeliggende og pleietrengende har kommet seg tilbake på bena, og kan i mange tilfeller leve helt normale liv, takket være denne magiske medisin-sprøyten fra Audi.


Rett på trynet
La oss med en gang plassere dette muskedunderet av en bil: Audi, bygget på A6, men med 8 sylindrer på til sammen fire liter. Disse fylles med bensin, og puster ved hjelp av to turboer. Dette gir 420 hestekrefter som fordeles 40/60 fremme og bak. Den har fire eksosrør og verdens vakreste sidespeil i noe som ligner på magnesium. Utseendemessig; en svært diskret stylet Audi A6.
Hvorfor ikke dra den helt ut, og gå for RS6, storebroren med 560 hester? Nei, da er jeg redd du har misforstått. For det første er den mye dyrere, og for det andre kan du ikke lengre gjemme deg i mengden. I tillegg vil den provosere deg, slik at du en dag sprekker, og da kan den rett og slett gi deg en rett på trynet, om du ikke er på hugget. RS6 er for personer som er «oppgitt» av samfunnet, og hvor svært høye doser av Newtonmeter og hestekrefter er avgjørende for å sikre dem livskvalitet og tilnærmede normale liv.
Et vakkert instrumentbord med alt du trenger. I tillegg har du head-up display i frontruten med fart og fartsgrense.

S6 er snill og sivilisert den da? Nei, den går til hundre på 4,7 og spiser veien som en gepard. Det er kun fire tideler bak lillebror RS3, som er en "bad fodder mokker". Men det er ikke den samme dramatikken. Det smeller ikke i potter, eller lugger i overføringer. Det liksom bare skjer. Åtteren jobber fullstendig uanfektet, og hvis du bare vil ha en moderat akselerasjon på ca. seks sekunder, så trenger du bare å gi den litt mat, så vips, er du i farta. Vil du kjøre økonomisk, kobler den ut halvparten av hullene når du slipper opp. Smart.


S6en hadde keramiske bremseskiver (ekstrautstyr). Ikke mange som følger denne fra 0-100-0!
Lyskryssdueller
S6 kan lastes til ripa for en fjelltur. Barneseter, ingen problem. Skiboks,- kom igjen. Kolonnekjøring,-bring it on, her er Quattro. Kurvekjøring,- bare å mate på, sportsunderstell og lavprofil på 20 tommers felg … Lyskryss-dueller, vel, statistisk sett skal den vinne i 9 av 10 tilfeller. Komfort, - finnes ikke maken. Forbruk,- du bestemmer, men ingen problem å kjøre den på 0,9. Jeg greide det, da greier du det også. Og så er den så ubeskrivelig vakker ... S6 er selvsagt heldig som har Audi A6 som utgangspunkt, - kanskje en av tidenes fineste stasjonsvogner. Da er det jo rimelig enkelt å legge på litt ekstra hjul, litt potter og rør. Kule seter med verdens beste komfort, og innstillingsmuligheter på høyde med tannlegestolen til Opitz, matcher de aller beste. Og du... denne snur én og annen seg etter, og det er mer enn godt nok for meg... Og gir du gass, så snur alle seg. Du bestemmer.




Jeg har tidligere sammenlignet A6 3,0 TDI 313 med S6, av den enkle grunn at prestajonstallene er ganske like. Joda, da også får du en rimelig komplett bil, men du får ikke V8er, og du får heller ikke det legendariske S-merket på koffert-lokket.


Ikke mange som har lagt merke til de flotte design-detaljene. Fartsstriper a la 2013...

Er du en miljøversting med denne? Nei, selvsagt ikke. På prøveturen vår i Øygarden fredags kvelden, ble det igjen faklet naturgass fra anlegget på Kollsnes. Halve Øygarden var badet i et flott oransje lys fra flammene. Jeg antar du tar poenget. Sannsynligvis like mye CO2 som alle elbileierne i Hordaland sparer miljøet for i løpet av et par måneder, ble sluppet ut i løpet av noen få kveldstimer... Vi kjørte med god samvittighet. Det er alltid noen som er verre, og så er det alltid noen som er myyyye verre. 

"En med alt"
For meg er S6 kanskje det nærmeste du kommer «en med alt». Og følelsesmessig blir det vanskelig å beskrive hva som skjer. Du får egentlig lyst til å bruke ordet «mett», fordi alle behovene langt på vei er tilfredsstilt. Samtidig blir det feil, for du vil øyeblikkelig tilbake på veien, høre lyden av åtteren, kjenne på kraften og rett og slett ta inn følelsen av at du kanskje har verdens beste og mest komplette bil stående på tunet. Ordet og følelsen jeg leter etter er Sali6.

Nok en gang, Tusen takk for turen Christer hos Møller bil på Minde.


Synonymer for ordet salig: animert, begeistret, blid, ellevill (av fryd), fornøyd, frydefull, glad, gledesstrålende, henrykt, i godlag, i godt humør, lett om hjertet, lett til sinns, lykkelig, lykksalig, lystig, munter, oppstemt, positiv, sjeleglad, smilende, sorgfri, sorgløs, tilfreds, ubekymret

Kilde: ordetbetyr.com. Norske synonymer og uttrykk



Foto: Pål Samuelsson





























onsdag 7. desember 2016

LEIKARRING

Av Pål Samuelsson
I 1979 begynte jeg i første klasse på Foldnes Skole på Sotra. Full av forventning, med ny fin jakke, sennepsgul ransel og med håret klippet helt perfekt nedenfor ørene, fant jeg pulten min ved vindusrekken. I nynorsk-klassen var vi kun 14 elever, elleve gutter og tre jenter, og alle jentene het Hege … Bli med på Leikarring.

Focus RS vs RS3
Audi RS3 ble nevnt som en referanse i bloggen «Shine On You Crazy Diamond», hvor den nye, helt fantastiske, Ford Focus RS ble prøvekjørt. Og siden Audi RS3 ble oppgitt som den eneste serieproduserte bilen som kunne hamle opp med den nye Forden, er det vel ikke mer enn rett og rimelig at vi gir den en sjanse her på Påls bilblogg.



Tilbake i 1. klasse gikk det ikke mer enn et par dager før jeg ble stormende forelsket i den ene av de tre Hegene. Men jeg var nok ikke alene, og konkurransen fra andre gutter i klassen var sterk, for ikke å snakke om hordene fra B-klassen… Hvordan stå ut fra mengden, hvordan få hennes oppmerksomhet, og aller helst, hvordan få henne for seg selv?


Pikes Peak
Audi RS3 er som du helt sikkert vet en «pimpet» A3. Og det som er så gøy med nettopp Golf R, Focus RS og Audi RS3, er de store motorene på godt og vel 300 hester, samtidig som de er bygget på hvermansens velkjente hverdagsslitere.

Men RS3 blir på en måte sjefen i klassen med sine 367 hester. Audi har ikke gjort som Ford, og kvittet seg med den femte sylinderen. Nei, for her kommer hele det Audi-musikalske 80-tallet inn over deg når lyden fra 5eren ruses opp. For hvem kan vel ikke huske Audi 100 5S og 5E, for ikke snakke om 90, Coupé og Ur-quttro? Alle med 2,2 liters rekkefemmer med den fineste lyden. Motoren i RS3en rommer i dag 2,5 liter, men lyden kommer fra samme slekten, og er ikke til å ta feil av… Walter Røhl og Pikes Peak all over again…



Hvordan få Heges oppmerksomhet alene...? Jeg måtte være smart. Hvilke fritidsaktivitet drev Hege med? Selvsagt, jeg begynte på leikarring… Så hver onsdag ble det «gammal-dans» i gymsalen på Foldnes skole klokken seks. Det var en liten strek i regningen at det var fotballtrening i gymsalen for de tøffe guttene i 2. klasse timen før «bonderomantikken» min. Litt kjipt å ta på seg gymsokker og strømpebukse, sittende ved siden av Knut Kjartan og Knut Jørgen som kledde av seg sine kule Liverpool-drakter med nr. 7 og «Kenny Daglish»-trykk på ryggen. Fra gymsalen kunne en så smått høre "Odd Nordstoga" varme opp trekkspillet, mens fotballgutta nynnet på noe mye kulere med Ove Thue, i det de ruslet ut av garderoben med de gule fotball-bagene sine. 



Men i gymsalen var det god stemning. Der fikk jeg leie Hege gjennom heftige polkadrag og mer eller mindre vellykkede masurka-steps. Følelsen fikk selvsagt blodet til å bruse gjennom strømpebukse og pologenser. For i en time hver onsdag var det helt greit å svinge seg til trekkspillmusikk, så lenge moren til Geir Hansen holdt seg unna, og ikke grep meg i hånden og snurret meg bortover parketten, mens Hege forsvant i en svimlebye.

«Anarchy in the UK»
Når pedalen legges mot gulvet i RS3en sitter du plutselig der i strømpebuksen, i en tynn pologenser med gymsokkene på halv-åtte. Og med ett sitter hun ved siden av deg, Hege, hun som fikk plastikk-ringen fra Stjerneposen din på lørdag. Og akkurat i det du når turtallssperren slipper du opp den ene gymsokken og eksos-spjeldene åpner seg. Gymsalen fylles med taktfaste skarptrommeslag fra de to ovale rørene der bak. Trekkspillmusikken er med ett borte… På scene står det oransje sceneteppet til fru Rød i full fyr, mens The Sex Pistols hyler «Anarchy in the UK» utover salen. Moren til Geir Hansen har for lengst begynt å evakuere unger og gymsokker fra salen, mens fru Rød blåser frenetisk i fløyten. Men til ingen nytte. Det blir aldri stille etter dette.




Audi RS3 er en fullstendig crazy mother f*ucker, og er uten tvil blant de fire gøyeste bilene jeg noen sinne har kjørt. Det handler utelukkende om akselerasjon og lyd. Den kjører selvsagt helt fantastisk i svinger, - stiv og potent på alle parametere. DSGen er supersonisk, og skiller den fra alle de andre. Men aksen er brutal, og gir deg krystallsyke og virus på balansenerven i det du slenges ut av startblokken. Og hvis du lurte, Ford Focus RS tar 2. plassen.



Men kan den fylle rollen som hverdagsbil? Ja, så det holder, men bli ikke sur og sutrete når den slår og dunker litt hardt mot underlaget. Det er tross alt en racerbil. Du må egentlig bare ha den på grunn av den bunnløse sterkt vanedannende kraften. Men midt i entusiasmen; et rungende «Nei!» Hvorfor det? Fordi du aldri vil klare å styre deg. Samme prinsippet som med motorsykkel type R. Livsfarlig. Blodet bruser, som ved en førstegangs forelskelse i en gymsal, hver eneste gang du starter opp. Trekkspillmusikk, country eller western, det spiller ingen rolle. I RS3en overdøves alt av 5 sylindret rock & roll iblandet den frekkeste Punk… Du kommer, som alle andre i forelskelsens rus, garantert til å miste hodet. Og du kommer garantert, i beste fall, til å havne i fengsel…

Fortsatt interessert? Vel, du er advart, men det blir garantert leikarring…


Tusen takk, Christer hos Møller Bil Minde!


Foto: Pål Samuelsson

søndag 4. desember 2016

FLY FORURENSER OGSÅ...

Av Pål Samuelsson
-Budsjettet er ikke i nærheten av å være så bra som regjeringen lovet, og som verden trenger. Sitatet er fra VG i dag, og ble uttalt av Truls Gulowsen i Greenpace Norge i forbindelse med regjeringen og samarbeidspartienes enighet om budsjettet for 2017. Forbrenningsmotoren er dessverre på vei inn for landing, og vi som elsker lyden fra disse eksplosjonene fra små og store motorblokker må snart se oss om etter nye forbilder. Men det blir en lang innflygning med mye turbulens. Og mens vi venter på landingstillatelse har Audi lansert en «djuzy» biff som kommer til å glede alle som elsker lukten av diesel om morgenen enda en god stund… Bli med på date med nye SQ7.


Lip-gloss
Jeg kan dessverre ikke forklare alt som skjer i denne verden, men jeg registrerer at bilfabrikantene i Tyskland får drive på med sitt, mellom globale klimamøter, utslippsavtaler og om utalte mål om hva verden trenger. Nå har de utviklet enda en SUV som går på sterk reseptbelagt lip-gloss.




Vi som er litt i overkant interessert i biler, har ingen problemer med å se at verden godt kan ha brukt for enda en SUV, riktig nok senket, men med 4 liter, 8 sylindre og ikke mindre enn 435 hestekrefter. Ja, bilen har muligens gått seg skårfast oppi dette klimafjellet, men da er det selvsagt ekstra stas å kunne meddele at bilen har to turboer og én kompressor, hvorav sistnevnte er elektrisk(!). Det er da noe. Bare så synd du ikke får uttelling på avgiftsiden. Det ville sannsynligvis gitt samferdselsminister Solvik Olsens kult-status i bil-Norge. Kanskje til neste år…


-Enig
Opp gjennom hårnålene til Fanafjellet går praten lett mellom de tre karene i kabinen. Superlativene hagler ut over det karakteristiske Audi-bordet med sine utstrakte linjer, sine delikate knapper og ikke minst sitt innovative animerte instrumentbord. Hvordan kan over to og ett halvt tonn med bil ha så god kondis? Stian, den yngste om bord, er Norges beste motbakkeløper, og har hatt mange intervall-økter opp gjennom disse bakkene. Han rister vantro på hodet, tydelig imponert, men på toppen kommer ungdommens refleksjon. For til tross av at dette er en diesel-bil avslører den hvilke utfordringer vi kan stå overfor når en hel verden skal over på strøm: - Det kunne godt vært litt mer lyd… Arne, faren til Stian, tidligere Audi-selger og nå min kollega, møter blikket til undertegnede. Samstemte svarer vi Stian: - Enig…

 Vi var enige om at den bakerste seteraden ga den beste lydopplevelsen. Enkelt og greit fordi du her sitter nærmest de fire enderørene som slipper ut de få hydrokarbonene som renseanlegget ikke makter å ta livet av. Lengre fremover på første rad er bilen svært så sivilisert i sitt lydbilde, selv i de groveste innstillinger. Joda, hårene reiser seg når bilen startes opp og V8eren begynner å brumle på amerikaner-vis. Og de første kilometerne må du hele tiden dytte litt ekstra på for å få svar på spørsmålet: Er dette virkelig en Audi…? Både Arne og meg er fortsatt litt for unge til å passe inn i Audis gjennomsnittlige kundeprofil, som er 55 år. Likevel er det vår påstand at autofile menn og kvinner liker lyd. Et forbedringsforslag er derfor meldt inn; la grovere eksos bli et valg på innstillingen «Individual»… Og hvis vi kan få pirke… litt smelling i pottene ved girskift hadde ikke skadet… Vi er tross alt bare guttunger…

Senket SUV
I bordet kan du heve og senke flere tonn med bil ved ett enkelt tastetrykk på kjøreprogram-menyen. Girkasse, understell, styring, ja til og med bilbelter og seter strammer seg inn ut fra hvilke valg du tar på parkeringsplassen. Ferdig preservert for «sport» ligger hjulbuene herlig nedpå SUV-verdenens kanskje største dekk. Ordentlig stilig og effektfullt som styling-virkemiddel. Vi kjenner det igjen bl.a. fra Range Rover Sport, og det funker rent visuelt. Bilen fremstår da som enda mer potent i forhold til sine modellsøsken, og blir lett å kjenne igjen i SUV-jungelen. Å senke en SUV er selvsagt høyst diskuterbart, men når sist var du ute i terrenget og surret…?

Ytelsesmessig er det ganske sprøtt det som skjer når en legger innpå en kubbe. Man skulle tro at forgjengeren, med W12, 500 hester på 6-liter og 1000 Nm ville filleriste den nye «lastebilen», men nei. Jeg har kjørt dem begge, og kan skrive under på at den nye er friskere. Dette skyldes ene og alene at Audi har fått has på turbo-forsinkelsen som utgående modell slet med, som i den nye er løst med den elektroniske kompressoren som bidrar med «full børst» allerede fra 1000 rpm. Dermed flytter 2,5 tonn seg til hundre på 4,8 sekunder. Det er 3 tideler raskere enn VW Golf R stv. som vi kjørte forrige helg… Helt sykt, men det som nesten er sykere er at det føltes raskere i Golfen. Hvorfor det? Subjektivt selvsagt, men kraften oppleves jevnere og helt sømløs i Audien, og med mindre drama og lyd.



Supermann
Dette er SUVenes supermann. Den parkerer BMW X5 M50d, både hva angår ytelser og prestasjoner, og en må se til konkurrentenes bensinmodeller for å finne tilsvarende verdier (f. eks. MB ML 63 AMG). Hvem kjøper SQ7? De med litt ekstra i foret, de på 55+ og alle de andre «guttungene»...

Så var det fly da... I kveld over Europa: Det er liksom ikke i Norge skoen trykker...



Vi takker Audi-senteret for turen, og Audi-fabrikken for bilen. Vi takker selvsagt også den norske regjering for at det fortsatt er mulig å importere slike vogner til riket. Litt artig er det jo også at noen nordmenn har tatt på seg ansvaret og oppgaven det er å rydde opp på vegne av hele verden, og gjør det de kan for at vi andre skal få dårlig miljø-samvittighet . Da må jeg igjen få minne deg om at du fortsatt er en av Europas mest miljøvennlige personer med din 99 % fornybare strømforsyning. Og mens vi venter på resten av Europa, nyter vi det som ser ut til å bli en herlig og lang innflyging, mens politikerne krangler. Og du, fly forurenser også…

Takk for turen Audi-senteret på Minde

Foto: Pål Samuelsson